PODPROGRAM 2019 – efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jońcu przy współpracy Bankiem Żywności w Ciechanowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 153 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Joniec.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
8,46191 ton żywności; - 723 paczki żywnościowe;
W ramach Podprogramu 2019 dla 35 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji ekonomicznej – 1 spotkanie dla 18 uczestników
- kulinarnych - 1 spotkanie dla 19 uczestników.
Zdjęcie ze strony: https://bankizywnosci.pl/projekty/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa/